Uzmanı açıkladı: Mevsim geçişlerinde hastalıklardan koruyan 10 besin

Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, bağışıklık sistemini güçlendirici en hoş kaynağın doğal besinler olduğunu söyledi. Özbay, grip ve soğuk algınlığı üzere hastalıklardan korunabilmek için bu mevsimde sofralarda çokça yer verilmesi gereken 10 besini şöyle sıraladı:

GRİBE KARŞI NAR

İçeriğindeki “antosiyanin” isimli bileşen sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gribe karşı korunmada tesirli bir besin olarak öne çıkıyor. Lakin narın suyunu sıkıp içmek yerine orta büyüklükte bir narı tüketmek bağırsak sıhhati açısından daha faydalı oluyor.

C VİTAMİNİ İÇİN TURUNÇGİLLER

Turunçgiller olarak da tanımlanan greyfurt, portakal, limon ve mandalina, C vitamini deposu olarak biliniyor. Birebir vakitte antioksidan özelliği de olan bu besinleri tam mevsimi olan sonbahar ve kış aylarında tüketmek ise grip ve soğuk algınlığından korurken, posaları sayesinde bağırsak sistemi de yarar görüyor.

KİVİ ASTIM ATAKLARININ ÖNÜNE GEÇİYOR

Grip ve nezle üzere teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı tesirli olan kivi, içerdiği bol ölçüdeki C vitamininin yanı sıra A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından da epeyce güçlü bir besin. Kivinin ayrıyeten kış aylarında artan astım ataklarını önlemede de tesiri olduğu biliniyor.

DOĞAL YOĞURT BAĞIRSAK DOSTU

Doğal yoğurt ve probiyotik kaynakları tertipli olarak tüketildiğinde bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yoğurt bunun yanı sıra içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı kalkan tesiri gösteriyor ve savunma sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.

DOĞAL ANTİBİYOTİKLER SOĞAN VE SARIMSAK

Doğal bir antibiyotik olan soğan ve sarımsak bedenimize giren mikroplarla uğraş ederek bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, hastalıkları metabolizmadan uzak tutmaya yardımcı oluyor.

YAĞLI TOHUMLAR İHMAL EDİLMEMELİ

Ceviz, badem ve fındık üzere yağlı tohumların E vitamini, çinko, magnezyum, Omega-3 üzere yağ asitleri ile mineral içeriklerinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendirdikleri biliniyor. Bu nedenle günde bir avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketilmesi öneriliyor.

ZENCEFİL ENFEKSİYONLARA KALKAN OLUYOR

Besin kıymeti açısından çok varlıklı bir kök bitki olan zencefili, içeriğinde doğal olarak bulunan “gingerol” hususu sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirerek her türlü enfeksiyonu metabolizmadan uzak tutmaya yardımcı oluyor.

OMEGA-3 DEPOSU BALIK

Özellikle soğuk su balıkları, Omega-3 yağ asitleri, protein ve tıpkı vakitte A-B vitamini tarafından epeyce varlıklı besinler. Bağışıklık sitemini destekleyen balığı ızgara, fırın yahut buğulama teknikleri ile pişirerek haftada en az 2 defa sofralarda yer vermek ehemmiyet kazanıyor.

BİTKİ ÇAYLARI İLTİHAPLARA GÜZEL GELİYOR

Tükettiğimiz siyah çay ölçüsünü azaltıp bunun yerine kuşburnu, ıhlamur, adaçayı ve ekinezya üzere bitki çaylarının ölçülü bir formda içilmesi, içerdikleri antioksidanlar sayesinde bağışık sisteminin kuvvetlenmesini sağlıyor. Bu bitkilerden bilhassa adaçayı içerdiği uçucu bileşenler sayesinde grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmanın yanı sıra enfeksiyonu da önlemeye yardımcı oluyor. Fakat bilhassa gebelerin bu içecekleri tüketmeden evvel kesinlikle hekimlerine müracaatları gerekiyor.

BALKABAĞI DEYİP GEÇMEYİN

Lif açısından güçlü, yüksek ölçüde beta karoten içeren balkabağı bedeni mikroplardan korurken ziyanlı radikallerle de savaşıyor. Balkabağı, içerdiği mineraller sayesinde antioksidan kapasitemizin artmasına ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Bol ölçüde sahip olduğu C vitamini ise soğuk algınlığına ve virüslere karşı kalkan vazifesi görürken hastalık esnasında daha süratli bir güzelleşme de sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir