Kışlık konserve hazırlığı kavanoz kapağına talebi artırdı

Ev imali kışlık konserve hazırlığı sonbaharın yaklaşmasıyla hızlanırken, tüketicilerin kavanoz kapaklarına olan talebi de artıyor.

Sonbaharın yaklaşmasıyla meskenlerde kışlık konserve hazırlığı da hızlandı. Vatandaşlar yaz periyodunda bol olan meyve ve sebzelerden kış aylarında da tüketebilmek için çeşit çeşit salça, reçel, turşu hazırlığı yapıyor.

Kışlık konservelerin imalinin hızlandığı bu periyotta vatandaşların kavanoz kapaklarına olan talebi de artıyor.

400 MİLYONA YAKIN KAPAK KONUTTA KULLANIYOR

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretilirken, bunun 400 milyona yakını mesken konserveciliğinde kullanılıyor” dedi.

Geri kalanının da konserve üretimi yapan firmaların eserlerinin kapakları olarak kullanıldığını aktaran Sarıbekir, kavanoz kapaklarının artık daha geniş bir alanda satıldığını söyledi.

Sarıbekir, “Eskiden yalnızca züccaciyelerde satılırken artık marketlerde de isteyenler kavanoz kapağı bulabiliyor. Kavanoz kapakları her yıl değişmeli. Bir kavanozu 3-4 yıl kullanabilirler lakin kapağın açıldıktan sonra tekrar kullanımını tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.​​​​​​​

Bu yılın eser bakımından verimli olduğuna dikkati çeken Sarıbekir, eser bol olduğunda mesken konservesi imalinin da daha çok arttığını anlattı. Sarıbekir, “Bu yıl, düzgün bir yıl ve çok kapak tüketileceğine inanıyoruz” sözünü kullandı.

Zeki Sarıbekir, ihracat yapılan ülkelere ait bilgi de vererek, “Balkan ülkelerinde tıpkı kültüre sahibiz çabucak hemen. Türkiye’deki konservecilik Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da süratli gidiyor. Kelam konusu bölgelere de kavanoz kapaklarını hem konut konserveciliği hem de konserve üretimi yapan firmalar için ihraç ediyoruz” formunda konuştu.

Dünyada geniş ağızlı kavanoz kapağı üretiminin yaklaşık 25 milyar adet olduğu bilgisini veren Sarıbekir, Türkiye’de bu sayının yaklaşık yüzde 10’unun üretiminin yapıldığını da söyledi.

‘HER YIL 100 MİLYON KONSERVE SATILIYOR’

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz de zerzevat ve meyvelerin besin bedellerinin en yüksek ve lezzetli olduğu mevsiminde yanlışsız formda yapılan konservelerle hem sağlıklı jenerasyonların yetişmesine hem de aile bütçesine katkıda bulunulacağını lisana getirdi.

Öksüz, “Mevsiminde en lezzetli haliyle üretilen besinlerin bünyesinde barındırdığı yüksek besin kıymetlerini koruyarak uzun müddet bozulmadan saklanabilmesi büyük ehemmiyet taşıyor. Gerçekten memleketler arası firmalar dünya genelinde mevsiminin en güzel eserlerini toplayarak konservecilik de dahil pek çok teknikle besin stokluyor” diye konuştu.

Her yıl yaklaşık 100 milyon konut konservesi satıldığını kaydeden Öksüz, bu sayının iki katı da konserve kapağı satıldığını söz etti. Öksüz, konserve kapağı fiyatlarının 2-2,5 lira ortasında değiştiğini kelamlarına ekledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir